Såld

Såld av Natasja T. och Vera Efron  En sann historia
"Den som hamnar i det här träsket brukar klandra sig själv. Det gjorde jag också, jag trodde länge att det var mitt eget fel att jag blivit såld till ett liv i slaveri. Nu vet jag att det inte var så. Jag hoppas att min historia ska hjälpa andra människor - och mina medsystrar - att se detta."

Såld är en skrämmande, gripande och sann berättelse om en ung flicka som drömmer om ett bättre liv men i stället blir ett offer för trafficking. Natasja växer upppå den fattiga landsbygden i Ryssland men vägrar förlika sig med den tröstlösa tillvaron i byn. Sjutton år gammal flyttar hon till Sankt Petersburg för att studera - men kommer inte in på högskolan.

Utan någonstans att ta vägen lockas hon av ett till synes oemotståndligt erbjudande om ett jobb som barnflicka i Sverige. Fast det hon tror är en biljett till frihet och rikedom visar sig bli en värre mardröm än hon kunnat föreställa sig.

Gång på gång säljs hon till olika män men trots att hon sakta bryts ner vägrar Natasja in i det sista att ge upp. I all tysthet börjar hon planera sin flykt.... I Såld berättar hon om hur hon mot alla odds lyckades bli fri.

Ett utdrag från boken:

"Att säga orden, stämpla sig själv som förlorare, ett föremål för handel, en leksak för kåta, snuskiga män, ett levande lik. För det var vad vi var. Vi levde inte. Vi var döda inuti. Hur skulle man annars kunna acceptera att bli utnyttjad som ett avlopp för sperma och urin? Att tvingas lämna sin kropp till alla att göra vad som helst med den? Och på det sätt de ville. Inte som jag ville. Min kropp tillhörde inte mig. Då var det bäst att tänka att min kropp inte var jag."

Detta är en mycket bra men hemsk bok. Kan inte förstå att man kan utsätta en människa på det sättet. Läsvärd.

Paltrecept

Idag har jag gjort potatispalt för 2:a gången i mitt liv. Jag bjöd Sandra på palt men hon fick äta på eget bevåg. Jag kan inte säga att det blev så där jättelyckat, de blev lite hårda, men de gick att äta.

Här kommer receptet

Potatispalt 12-14 st paltar
ca 1 kg rå potatis, 1½ tsk salt, 4-5 dl vetemjöl.

300 gram rimmad bogfläsk (stekt)

Riv potatisen fint. Blanda potatisen med salt oc bara så mycket mjöl att degen kan hanteras. Forma 14 runda bullar av degen. Gör en fördjupning i varje och lägg ca 1 msk fläsk och rulla ihop.

Kokning: ca 3 liter vatten + 1½ msk salt. Låt koka ca 45 min.

Sen finns det även Pitepalt där man byter ut 3 dl vetemjöl mot 3 dl kornmjöl.

En tredje variant är Sunderby palt där man sätter till 2oo gram kokt potatis till receptet potatispalt och då blir mängden vetemjöl ca 6 dl.

Servera smör och lingonsylt och ev. fläskfräset.

Tips:Fläsk -fräset kan ätas vid  sidan avpalten
Tips för vegetarianer: istället för fläsk kan man  steka lök (ca 1 kg) och svamp (ca 500 g) smaksatt med örtsalt.

Perrelli hamburgare tårta och bilar

Idag var det invigning av Mullers nya bilhall här i Luleå. Det var utannonserat att Markus Fagervall skulle uppträda där, men när jag kom dit var det Charlotte Perrelli som skulle uppträda istället, för Markus var sjuk. Men Charlotte har ju en så bra röst, även om jag inte alltid tycker om alla hennes låtar. Men en del låtar är bra. Så blev det en hamburgare och dryck för 10 kr där intäkterna gick till ungdomsidrotten i Luleå, Boden och Piteå. Och så gratis tårta.Och självklart en massa bilar. Det var otroligt mycket folk där.
På hemvägen cyklade jag förbi Dollarstore och köpte billig choklad och sen gick jag in på Växtriket och köpte en blomma, kryssantemum, och jag som inte hade tänkt köpa någonting där. Idag vill jag absolut inte vara inomhus så mycket, nu är det så skönt väder ute - klarblå himmel, nästan ingen blåst och alla fina höstfärger på träden. Men det känns att det är lite kyligt ute. Så jag kanske går ut igen. Ja, nu är jag hemma igen efter en promenad vid stranden, satte mig som vanligt på bryggan men där blåste det lite mer.
Ha en skön Lördag.

Tilla

Tilla är en maträtt som vår familj brukar äta. Jag vet inte om det är några fler som brukar äta tilla.

Här kommer receptet för ca 4 personer.

Detta behövs stömming, salt, potatis, hårt tunnbröd

2 förpackningar fryst strömming, tinas och kokas tillsammans med ca 6 dl vatten och 2-2½ dl salt. Låt detta sedan stå ca 1 dygn. För att se om det är nog salt, skär en tunn potatisskiva och stoppa ner i vattnet. Om potatisskivan flyter upp är det nog salt. Dagen därpå när rätten ska anrättas så koka potatis, och koka snabbt upp strömmingen.Blöt tex tunnbröd, tex Gene, och sätt in dom i ugn i 200 grader nån minut. Smöra det  varma  tunnbrödet och skiva potatis och strömmingen och rulla ihop. Det är gott men det rinner en del, pga att smöret smälter av värmen.

Stockholmsfoton

 Här kommer några foton då jag var i Sockholm i maj. Har ingen digitalkamera så korten kommer in på bloggen lite senare än då de togs. Korten är mina egna och får inte tas härifrån.

Här är The Red boat - vandrarhemmet där vi bodde på vid Söder Mälarstrand.

image28


Här stod jag vid slussen och tog kortet över Gamla stan.

image29

Gud har en dröm

Gud har en dröm av Desmond TutuEtt befriande budskap om ljus i mörkret!
Fredspristagaren Desmond Tutu har länge beundrats av människoe över hela världen för det hjältemod och den charm han visade prov på medan han stödde otaliga sydafrikaner i deras kamp för mänskliga rättigheter. I Gud har en dröm delar han med sig av det andliga budskap som väglett honom genom svåra stunder.

I Gud har en dröm understryker Tutu hur viktigt det är att vi har hopp och drömmar - för det är på hopp och drömmar som en bättre framtid ska byggas. Det är med hjälp av dem som Guds dröm ska förverkligas.

Detta tankeväckande och djupt positiva verk är sprunget ur hans egen erfarenhet av kärlekens förmåga att skapa förändring; den är hans mycket personliga och befriande budskap om ljus i mörkret.

Lite utdrag från boken:

*
Det finns inte någonting du kan göra för att få Gud att älska dig mindre, för Gud älskar dig redan och kommer alltid att göra det.

* Gud älskar dig som om du vore den enda människan på jorden.

* Gud tror på dig. Gud förlitar sig på att vi ska hjälpa Honom att göra den här världen sådan som han har drömt om att den ska vara.

* Kan du föreställa dig vad som skulle hända i världen ifall vi accepterade detta faktum i fråga om oss själva - att vi, vare sig vi vill eller inte, är en enda familj?

* Det underbara med en familj är att alla medlemmarna inte förväntas tycka likadant om precis allting.

* Nånting annat som är utmärkande för en familj är dess villighet att dela med sig.


Detta är en mycket bra kristen bok. Är en riktig guldgruva.

ISBN 91 77 15 621 8  på Richters förlag

Gemenskap kontra relationer

Jag har haft en fundering en längre tid. Vad är det för skillnad mellan gemenskap och relationer?
Så här tycker jag:

Gemenskap - kan vara att gå på bio, träning och andra saker där man inte behöver ha en relation. Är där man inte ger och tar och inte ser till varandras bästa. Gemenskap kan vara ganska så ytligt. Gemenskap är i början av en förväntad relation, då man inte känner varandra så väl,  man vågar inte visa vem man är, vad man står för, hur man känner sig och hur man mår, man litar helt enkelt inte på den andre. Det kan också vara relationer där man inte ger och tar och inte ser till varandras bästa. Och pga detta så kan man missförstå varandra.

Relationer - är när man ger och tar, förstår varandra, man kan prata om allt, som tex känslor, värderingar, vad man står för, om sitt liv, besvikelser, jobbiga saker, roliga saker mm. Relation är när man vet allt om den andre och accepterar den andres fel och brister. I relationer kan man bara vara tyst utan att behöva prata med varandra och att man accepterar att man behöver vara ensam  och inte alltid behöver göra allt med någon. Jag tycker att relationer är mer betydelsefullt än bara  att ha gemenskap. Men gemenskap ingår ju i en relation.

Hemma igen

Nu har jag kommit hem från Gällivare 1 dag senare än vad som var tänkt. Det var så att min mormor och morfar skulle  bjuda oss på mat på restaurang igår söndag, alla barn och barnabarn totalt 7 st, så jag åkte hem i morse istället. Allt har varit bra, mamma fyllde år och jag träffade resten av släkten.Men jag träffar dom varje gång jag är hem i alla fall.

Åker bort

Imorgon åker jag upp till min mamma för hon fyller år. Kommer hem på söndag eftermiddag.

Ha det så bra i helgen!


Dokumentären Jag ska göra abort

Dokumentären "Jag ska göra abort"
Dokumentären handlar om Jenny 19 år och har bestämt sig för att göra abort.
Jenny säger att hon älskar barnet fast hon inte har sett det. Hon kan inte låta bli att tänka på fostret som växer inom henne. Hon har bestämt sig för att göra abort - det är bäst så. Jenny säger vidare att man känner att man dödar en del av sig själv. Blir det en lättnad eller sorg efter skrapningen. Efteråt sa hon: "de har tagit min bebis".

Mer än 30 000 gör abort/år. Ja till livet vill att man ska avstå från att göra abort.
Man borde lyfta fram alla aspekter om att göra abort eller att behålla barnet.

35000 kr till blivande föräldrar

Så här står det i Dagen.


KDU vill ge 35 000 kr till blivande föräldrar.
Ge alla nyblivna föräldrar en bonus på 35 000 kronor. På så vis skulle antalet aborter minska. Det menar Kristdemokraternas ungdomsförbund, KDU.


Jag är emot abort pga  människovärdet, ett ofött barn är lika mycket människa som en som är född.
Jag tror inte att 35000 kr till blivande föräldrar hjälper. Jag tror inte att det handlar om pengar utan det handlar om att man inte är redo för att ta hand om ett barn.  I undantagsfall ka det gälla de som blir gravida men inte har råd att behålla barnet.  Men inte pengar till alla föräldrar. Men det bästa vore om ungdomar och andra får lära sig om människovärdet som en ofödd har. Och de som har sex och inte är redo att ta hand om ett barn, får skydda sig bättre eller ta konsekvensen av resultatet. Ingen har rätt att döda ett barn. Barnet har rätt att få leva.
Eller som vi kristna står för: att inte ha sex före äktenskapet.Under bar himmel

Under bar himmel av Bo johansson

Detta är en bok för dig som tycker om människor och då främst hemlösa och missbrukare. Denna bok måste bara läsas.

Under bar himmel är en bok som handlar om utslagna i Sverige; missbrukare av olika slag, hemlösa som nattetid får vandra i timtal för att söka en säker sovplats: ett förråd, en portgång, i en container, eller som så ofta; bakom några gravstenar på en kykogård.

Så är tendenserna i hela landet.
I Stockholm är problemet självklart mycket tydligare, därför reste jag dit den 24 augusti år 2000 för att själv möta hemlösa och missbrukare i deras egen miljö.
Upplevelserna blev ofta traumatiska. Droger kunde ibland utgöra den enda trygghet som fanns tillgänglig.
Det skulle bli många resor till Stockholm innan boken Under bar himmel blev färdig  hösten 2002. I boken möter ni Putte, Roland, Gunnar, Gabriella, Anki, Anna, Tony, Rikard m fl. Några är tyvärr avlidna idag.
Hoppas ni kommer att tycka om personerna lika mycket som jag själv kom att göra.

Utdrag ur boken:
 sid 8-9:
Det var med spänning och nyfikenhet  jag bestämde mig för att bli hemlös i
Stockholm.Jag ville se med egna ögon och berätta för andra.
 sid 19:
- Du ska veta att det bland de hemlösa finns många högutbildade, och många
med djupare teorier om människan än det gör på vilken fabrik som helst.

sid 27:
I halvdunklet ovanför oss, i ett litet hörn, sätter sig 2 vita kvinnorumpor och
 börjar kissa. Jag ser först en rännil stryka förbi sovsäcken där vi ligger. Inte
vet jag vad de druckit - men det känns som rena pesten rinner förbi.
Så kommer nästa rännil. Jag följer den noga med blicken, och ser hur
den plötsligt ändrar riktning och störtar  in under sovtäcken, där den snabbt
 sugs upp av underlägget.

 
ISBN 91 88821 27 7

Ananaspaj

Här kommer en jättegod ananaspaj. Mums!

Deg:

150 gram smör                                                            
1½ dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:                                                             

1 ägg
½ dl socker
1 burk creme fraiche (2 dl)
2 tsk vaniljsocker
1 liten burk krossad ananas

Gör så här:
Smörj en pajform. Börja med att blanda samman smör och socker. Tillsätt mjöl och bakpulver och knåda snabbt ihop degen. Tryck ut den i pajformen. Vispa ägg och socker lätt och rör ner creme fraiche och vaniljsocker. Bred ananaskrossen över pajdegen och häll fyllningen ovanpå. Grädda pajen i 200 grader ca 20 minuter.
Servera gärna med grädde eller glass till.

Tips: Byt ut ananasen med 250 gram djupfrysta osötade hallon.

image25

Andra bloggar


Här kommer några tips på bra bloggar.

1. En bloggare i tiden
Monica skriver bl.a om uppfostran, livet, orättvisa, barn och glädje

2. En helt vanlig mamma
Är en mamma med ett autistiskt barn

3 Jea
Skriver allmänt om sitt liv

4. Gittan´s
Skriver också allmänt om sitt liv

5. Bloggvärldsbloggen
Lotta Holmström, läsarnas redaktör på Läsarbladet, tipsar om smått och stort i bloggvärlden

Någon älskar dig


1. Åtminstone 2 personer i världen älskar dig så mycket att de skulle dö för din skull.

2. Åtminstone 15 personer älskar dig på något sätt.

3. Den enda anledningen till att någon hatar dig är att de skulle vilja vara precis som du.

4. Ett leende från Dig kan ge lycka till vem som helst, även om de inte känner dig.

5. Varenda kväll tänker någon på dig innan den somnar.

6. Du betyder allt för någon.

7. Om det inte vore för dig, skulle någon inte leva nu.

8. Du är speciell och unik.

9. Någon som du inte ens vet existerar, älskar dig.

10. När du gör ditt livs största misstag, kommer det något gott ur detta med.

11. När du tror att hela världen vänt ryggen åt dig, titta en gång till. Det är troligtvis du som vänt världen ryggen.

12. När du tror att du inte har den minsta chans att få som du vill, får du det inte heller. Men om du tror på dig själv, förr eller senare, får du exakt som du ville.

13. Kom alltid ihåg komplimanger du fått, glöm alla otäcka gliringar.

14. Tala alltid om vad du tycker om om folk till dem. Du mår mycket bättre om de vet.

15. Om du har en underbar bästa vän, ta dig tid att låta vännen veta att denne är underbar.


Offpist (en biografi)

Offpist av Bittan Ekman/ Maria Waxin

Det var hennes hunger efter äventyr som fick henne att anta utmaningen. Transporten skulle gå från  New York till Chicago. Innehåll: 100 kilo marijuana. Risken: lika med noll.
I häktet kraschlandar den blåögda svenskan i verkligheten. Kalaset är över och notan ska betalas. Det glamourösa liv hon levt bland jetsetfolk på de läckraste skidorterna och de bästa surfbeacherna har fått ett slut.

Förutom att man får följa Bittan under trasporten av droger så sker det en del "under" i henns liv. Man får även följa hennes väg till frälsning och kampen mot sitt gamla liv, priset för att hon inte lät Gud bestämma över sitt liv. Men man ser hur Gud ändå är med och hjälper henne ur svåra situationer.

Detta är en mycket bra, spännande och lättläst bok som du inte kan sluta läsa. Måste bara läsas.

Här kan du läsa mer om Bittan, boken och hennes jobb med de hemlösa, som du kan läsa här.

image34

Trafficking föreläsning/Elevkonsert

Idag är det Kulturnatten här i Luleå. Det är olika kulturaktiviteter från12.00 - 24.00 runt hela stan.
Jag var och lyssnade på en trafficking föreläsning  med Petra Ranner på biblioteket. Hon läste stycken ur sin bok "Jag hör att det droppar" (som är skriven av Jenny Hellström) och från boken "Tillintetgjord" av Debra Puglisi Sharp. Hon tog också upp boken "Såld" av Natasja T som jag lånade på biblioteket. Blev faktiskt lite besviken att man inte fick veta mer om trafficking, än det lilla som hon tog upp. Men jag får läsa mer om det istället.

Sen var jag och lyssnade på "Vilken underbar värld" en elev konsert, sångelever till Musikhögskolestudenter i EFS-kyrkan. De var bra på att sjunga, men kanske inte min musiksmak.

I din närhet

Jag utgjuter mitt hjärta för dig

I din närhet

Leendet finns på mina läppar

I din närhet

Mitt hjärta flödar över

I din närhet

Jag längtar tills jag träffar dig igen

I din närhet

Jag kommer till dig snart igen

I din närhet

Jag vet vad min själ behöver

I din närhet

Du är den min själ behöver

I din närhet

Bara Du Jesus!

Intressanta bloggar

Här kommer några intressanta bloggar, väl värda att läsa.


1. En knarkares dagbok
- handlar om Sonja som är på ett behandlingshem och om hur hon har det där. Tyvärr har hon slutat att skriva.

2. Hela mig - Denna blogg handlar om en tjej som är en överlevare av sexuella övergrepp, hon är änka med små barn. 

3. Du stal mitt liv - Miranda har blivit våldtagen av en okänd man. Han förstörde hennes liv. Hon kommer inte att skriva på ett tag.

4. Kvinna i fängelse - handlar om en kvinna som dömts till 1 års fängelse.

5. Fångarnas röst - Sveriges fångar uttrycker sina tankar, funderingar och åsikter kring den egna situationen samt om kriminalvården.

6. Isprinsessan - Hon lever med depression och ångest, har blivit utbränd och misshandlad mm

Skön höstpromenad

Jaha, då är det höst igen. Men hösten börjar med bra väder i alla fall.
Efter det att jag hade bjudit en kompis på våfflor blev jag så trött, så jag gick och vilade mig ett tag. Sen gick jag ut på en promenad på stigen utanför mig. Och gick ner på småstränderna där jag satte mig  på stora stenar vid strandkanterna och såg ut över vattnet. Till höger såg jag solen lysa nästan från en klar himmel och till vänster centrumdelen och norra hamn. Pratade med Gud vad jag kände och det var helt underbart. Hörde vågorna slå mot stranden, fåglarna kvittra, solen sken, ingen vind och så förstås pratstunden med Gud.
Hoppas att det fortsätter att vara en bra höst.

image22

Detta är ingen Luleåbild!!


RSS 2.0