Varför man bör bli vegatarian - Video

Här kommer en video med orsaker till varför man bör bli vegetarian.


Earth hour

Idag börjar Earth hour klockan 20.30 -21.30 här i sverige. Jag ska nog släcka ner ikväll. Jag ska tända ljus och smaska i mig lite After eight kaka som blev kvar sen i torsdags. Och datorn ska av också, den brukar stå på hela dagen annars.

Det är ett bra initiativ att släcka ner en timme men det jag reagerar på är att det borde ha hänt mycket tidigare, för flera år sen. Jag tycker att det är väl sent ute att börja år 2009. Men som det heter, bättre sent än aldrig.
Och en sak till,  vi kan inte rädda jorden i sin helhet ( men det kan bara Jesus göra) men jag tycker att vi ska göra vårt bästa för jorden och  miljön så länge vi lever. För det är ju en av våra livsuppgifter här på jorden.




Ska ni släcka ner?




Kryddiga cashewnötter

Det här receptet såg jag på ett tv program  på BBC Lifestyle och jag hann inte med att ta angivna mått.

Osaltade cashewnötter som rostas i en stekpanna.
Stöt i en mortel eller mixa dessa kryddor till ett pulver: 1 stjärnanis, fänkålsfrön, kryddnejlika, malen kanel, lite peppar och en aning salt. Jag tror att det finns som krydda att köpa också. Det är kinesisk krydda och heter 4 kryddor, tror jag.
Strö över kryddpulvret över de rostade cashewnötterna.

Ät och njut!

Rostade kryddiga kikärter

Receptet räcker till 6 personer.

Detta recept gjorde vi på en utbildning för några år sedan, så jag vet inte var receptet kommer ifrån. Men gott är det. Och är ett jättebra snacks också. Originalreceptet har paprikapulver men jag tog cayennepeppar istället.


2 burkar kikärter (á 400 g)
4 vitlöksklyftor (finhackad)
½ dl olja
2 tsk cayennepeppar eller chilipulver (eller paprikapulver)
1 tsk salt

Spola av kikärterna och låt dem rinna av. Skala och finhacka vitlöken. Blanda med oljan.
Häll ärterna i en långpanna. Häll vitlöksoljan över och rör  runt. Rosta i mitten av ugnen i 225 grader, ca 15 minuter, skaka då och då. Ta ut  och häll ut kikärterna på ett dubbelvikt hushållspapper. Krydda med chili,eller cayenne eller paprika.

Kikärterna kan förvaras i ca 1 vecka om de ligger i en burk med lock i kylskåp.

Köpa second hand

Att köpa begagnade kläder är mer miljövänligt än nyproducerade kläder.
Senast jag köpte på second hand var för 1 vecka sedan, då jag först köpte 2 plagg på Myrorna (130 kr för allt) och köpte senare 3 plagg på Röda korset (80 kr för allt). Och det blir ju dessutom billigare. Jag brukar sällan hitta nånting i en vanlig butik för  det är oftast inte i min smak och alldeles för dyrt.
Det är bra att kunna gynna lite till välgörenhet, då man  behöver någonting för sin egen del. Och samtidigt gynnar det miljön.

Havre och quinoa



Har lånat bilden här

Dessa gryn är jättegoda att äta som gröt. Och är klar att äta på 3 minuter precis som vanlig havregryn. Och  smakar nästan som vanligt också. Dessutom är innehåller de 100% ekologiska råvaror, 95 % havregryn och 5 % quinoa. De innehåller bra med fibrer och protein på vardera 11 g per 100 gram gryn.
Företaget heter Frebaco och har fler bra produkter.

Vegetarisk Tacopaj(med sojabönsfärs)

Detta recept är egentligen gjort på köttfärs men jag har gjort om det till vegetariskt. Originalreceptet är gjort på scones och pizzamix och botten blir då lite tjockare. Jag har gjort degen på Pizzadeg. Receptet är till 4 portioner men räcker till 5 portioner.



Vegetarisk tacopaj

1paket scones och pizzamix eller valfri pizzadeg.
1 burk sojabönor
1 förpackning krossade tomater
lite kinesisk soja för färgens skull
1påse tacomix
1 msk torkad oregano
4 tomater i tärningar eller skivor
1 lök i ringar
1 burk creme fraiche
4 msk majonnäs
svartpeppar

Gör pizzadegen eller sconesdegen. Mixa sojabönorna och sätt dem i en panna, och tillsätt sedan krossade tomater och kryddorna. Låt puttra ett litet tag. Skär tomater och löken.
Platta ut degen på en smörad ugnsplåt och bred ut bönfärsen på pizzan/sconesdegen. Tillsätt de hackade tomaterna och den skivade löken över pajen.
Rör ihop creme fraich, majonnäs och svartpeppar  och klicka på röran över löken och tomaterna.
Gör du degen på sconesmix så grädda ca 20 min i 225 grader, annars gå efter pizzareceptet du väljer.
Ät gärna en sallad eller rivna morötter till.
Mycket gott och man håller sig mätt länge.

RSS 2.0