Föreläsning om Fair Trade

Idag har jag varit på en föreläsning om Fair Trade - Rättvisemärkt i en församlingsgård här i Luleå.
Det var Nina som berättade om rättvisemärkt och hon visade även en film om kaffeodlarna. ( Nina har jag haft som lärare på Sunderby folkhögskola. Kul att träffa henne igen.) Hon sålde även lite produkter, som finns att köpa i Världsbutiken i Gunnarsbyn utanför Boden.

Vad är skillnaden mellan Rättvisemärkt och Kravmärkt?
Rärrvisemärkt = att människorna som producerar får skäligt betalt, det som kostar att producera och lite till. De får även en premie som går till skolor, brunnar  och el mm. Är Ekonomiskt och socialt ansvar. Det mesta är ekologiskt ca 95%.

Kravmärkt = här gäller det produkten i sig. Odlat utan bekämpningsmedel. Är ekologiskt.

I filmen sas det bland annat att kaffearbetarna bar 65 kg kaffesäckar, oftast tyngre än deras egen vikt. och det sker på accord.
100 miljoner är beroende av inkomst av kaffe.

Nina berättade även att ungdomarna i mexico fick gå gratis på universitet ( om fair trade)och det enda som de  måste göra var att berätta om fairtrade och rättvisemärkt, det som de hade fått lära sig. Kommer inte riktigt ihåg allt här men nåt sånt var det.

De sas även om kaffekooperativet UCIRI i mexico, där bönderna började sälja kaffe utan mellanhänder. Innan blev de utnyttjade av sina uppköpare.

Mycket bra föreläsning och film. Efteråt var det sopplunch, en mycket god laxsoppa med smörgås och fikabröd för 40 kronor.

Jag köpte en choklad som jag kommer att recensera om i nästa inlägg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0