Slutkonferensen

Idag har jaga varit på slutkonferensen "Om sociala företag är lösningen - Vilket är då problemet?" i Sunderby Folkhögskola. Först var det registrering och fika (kaffe/te och smörgås). Sen pratade Susanne lite och efter det var det mingel med alla organisationer, kummunalråd från Luleå och Boden,  riksdagsledamöterna Fredrik Lund (S) och Stefan Thornberg (C) från Luleå. Och mänga andra. Det var många som frågade oss om de olika kooperativen och det gick bra att svara dem.
Efter lunchen (som i övrigt var jättegod med många olika sallader och köttfärsbiff till huvdrätt) var det en utfrågning av Försäkringskassan, länsarbetsnämnden, Kommunalråden ifrån Luleå och Boden,en från Coompanion och riksdagledamöterna. Det var också bra. Det är bra att så många får veta vad ett socialt kooperativ är för något. Det är inte många som vet det.

Konferensen tillhör till den utbildning jag har gått nu senast "Entre K". Det bygger på att man ska kunna starta upp ett socialt arbetskooperativ. Jag kan berätta lite kortfattat om vad ett socialt kooperativ (socialt företag) är: Det är när man driver företaget efter demokratiska värderingar, medlemmarna äger och styr företaget, varje medlem har en röst, det är inte vinsten som är det viktigaste utan ett medel för att uppnå sina mål, man har koppling till den offentliga sektorn (tex kommunen betalar lokalhyra, lön får man via sjukersättning, lönebidrag/ trygghetsanställning), man jobbar 100 % av sin förmåga, där man kan jobba allt från 10 -40 tim/vecka och i sin egen takt( istället för att man jobbar 150% av sin förmåga och 100% i arbetstid ute på vanliga arbetsplatser).

Här kan ni gå in och läsa om de kooperativ som finns här i Luleå Hunddagiset Valfrid, Kooperativ Valborg som är skolans fik, Entré Värdarna har nyss öppnat och de har ingen hemsida. De hjälper patienter från sal till buss/taxi på sunderby sjukhus. De är några från min klass i Entré K som har startat upp detta kooperativ.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0